Kwi
22
2015

Zakupy półprodukty – Zrób Sobie Krem, Biochemia Urody, Mazidła, Calaya

półprodukty

Dzisiaj opowiem o moich zamówieniach na stronach z półproduktami. Są to zakupy z ostatnich kilku miesięcy 🙂 Zapraszam

W tym wpisie zaprezentuję kosmetyki, które zamówiłam w znanych sklepach z półproduktami tj. Zrób Sobie Krem, Biochemia Urody, Mazidła oraz Calaya. Wiem, że tych kosmetyków jest naprawdę sporo. Ale bardzo chciałam wypróbować te produkty, ponieważ czytałam lub słyszałam o nich same pozytywne opinie. Dodam też, że są to zapasy pielęgnacyjne na kilka miesięcy. Mam też pomysły na mieszanki tych produktów. Dlatego testuję i dalej będę testować każdy kosmetyk oddzielnie, jak i w różnych połączeniach. Po tych kilku miesiącach stosowania mogę już stwierdzić, że każdy zamówiony półprodukt jest ciekawy i każdy sprawdził się na mojej trądzikowej cerze. Ale oczywiście dokładne recenzje ukażą się za jakiś czas 🙂

Dzisiaj jedynie chciałabym pokazać moje zamówienie i zapytać o Waszą opinię. Czy znacie te produkty? Jak je używacie? Samodzielnie czy mieszając z innymi? I jak się sprawdzają przy dłuższym stosowaniu? Może ktoś ma swój sprawdzony przepis na ciekawy kosmetyk? 

Pierwsze zamówienie jest z grudnia 2014 ze strony Zrób Sobie Krem:

Olej z pachnotki ORGANICZNY –  30 ml – 6.99 zł

olejek z pachnotki

O tym olejku dowiedziałam się z komentarzy na tym blogu. Pewna osoba skutecznie zachęciła mnie do jego wypróbowania. I obecnie mogę powiedzieć, że jestem zachwycona 🙂

Skład
Olej z Pachnotki zawiera wysoką koncentrację bardzo cennego kwasu tłuszczowego α-linolenowego (ALA) zaliczanego do grupy Ω-3. , kwasu linolowego (LA) zaliczanego do grupy Ω-6  i kwasu olejowego zaliczanego do grupy Ω-9. W oleju tym jest także znacząca ilość flawonoidów i antocyjanów. Kwas rozmarynowy, luteolin, chrysoeriol, kwercetyna, katechina i apigenin to tylko kilka związków fenolowych występujących w oleju z pachnotki.

Zastosowanie

Wymienione powyżej związki fenolowe działają na skórę przeciwutleniajaco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, promieniochronnie, przeciwalergicznie, ochronnie na ścianki naczyń krwionośnych, a także wpływają na aktywność wielu enzymów. Badania wykazały, że olej z pachnotki działa hamująco na rozwój Propionibacterium acnes – bakterii wywołującej trądzik młodzieńczy.
Kwasy tłuszczowe ALA i LA charakteryzują się szczególnie korzystnym oddziaływaniem na skórę. Działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, podnoszą odporność na zakażenia, pobudzają regenerację nabłonków i tkanki łącznej. Olej z pachnotki przyśpiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych, działają przeciwzaskórnikowo.  Wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny, zwiększając elastyczność i jędrność skóry oraz redukując zmarszczki. Zwalcza zaburzenia w metabolizmie tłuszczów spowodowane brakiem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej stosowany zarówno przy skórze suchej, łuszczącej się, atopowej, wrażliwej, dojrzałej jak i tłustej ze skłonnością do zanieczyszczeń. Olej z pachnotki działa łagodząco na podrażnioną i swędzącą skórę. Nawilża skórę, podnosi jej elastyczność i regeneruje ją. Podnosi zdolności obronne skóry. Ułatwia przebieg egzemy atopowej – uśmierza boleść, przynosi ulgę od swędzenia i zaczerwienienia, polecany przy uczulonej, suchej i łuszczącej się skóry. Ze względu na silne właściwości odkażające polecany także dla skóry skłonnej do podrażnień, trądzikowej, tłustej i miesznej.

Peeling ze skały wulkanicznej – 50 ml – 3,99 zł

peeling ze skały wulkanicznej

Tego produktu jeszcze nie stosowałam, ponieważ jest to peeling mechaniczny. Ale mam na niego pewien pomysł 🙂

Za pomocą peelingu wulkanicznego usuwamy mechanicznie – ścieramy wierzchnią warstwę skóry, głównie obumarły naskórek. Usunięcie tej warstwy skóry powoduje pobudzenie do szybszego wzrostu i odnowy warstwy naskórka, oraz pobudza do wzrostu komórki warstw głębszych. Efektem regularnego stosowania peelingów jest pogrubienie się warstw żywych komórek skóry, natomiast cieńsza staje się warstwa rogowa. Peeling mechaniczny pobudza mikrokrążenie skórne i dotlenia skórę. Wyrównuje się koloryt skóry. Skóra staje się bardziej elastyczna i gładsza.

Algi morskie – spirulina – 10 g – 3,49 zł

spirulina - algi morskie

Uwielbiam ten produkt. Świetnie sprawdza się jako maseczka 🙂

Spirulina  jest bogatym źródłem:

– protein,  
– witamin B12, A, E.
– aminokwasów
– kwasów tłuszczowych: kwas gamma-linolenowy (GLA)
– minerałów potas, wapń, magnez, cynk, selen, fosfor, 
– kompleksów cukrowych
– enzymów.

Spirulina:intensywnie nawilża wysuszoną i zmęczoną skórę całego ciała, powodując zadziwiające efekty już po pierwszym zastosowaniu

  • odżywia i ujędrnia
  • poprawia wygląd i koloryt skóry
  • likwiduje trądzik oraz zmiany skórne spowodowane trądzikiem
  • likwiduje niepożądane wypryski przebarwienia oraz zaczerwienienia
  • przynosi ukojenie popękanej i łuszczącej się skórze
  • wspomaga likwidację cellulitis

Spirulina działa na skórę jak serum,  które maksymalnie i natychmiast po kuracji poprawia ukrwienie, reguluje czynności gruczołów łojowych, poprawia koloryt skóry oraz jej wygląd, co zauważalne jest niemalże natychmiast. Przy tym pomaga regulować równowagę równowage kwasowo – zasadową, dzięki czemu cera staje się elastyczna. Wzmacnia naczynia krwionośne, chroniąc je przed pękaniem.
Spirulina nie tylko skutecznie zapobiega powstawanie na skórze znienawidzonych cienkich czerwonych „pajączków” ale również wzmacnia płaszcz wodni-lipidowy skóry, który chroni ją przed szkodliwym wpływem środowiska. Zawarty w tym produkcie kwas alginowy oczyszcza tkanki z produktów przemiany materii.

Dzięki właściwością odżywczym i ściągającym pory, maseczka z alg nakładana jest np. po zabiegach oczyszczających skórę lub do zabiegów mających na celu maksymalne odżywienie skóry.

Stosowana jest na wszystkie partie ciała, tam gdzie skóra wymaga natychmiastowej regeneracji.
Zawarte w spirulinie składniki przyśpieszają rozpad tłuszczów, a co za tym idzie ułatwiają zwalczanie cellulitu. Dlatego też doskonale nadaje się na kuracje antycellulitowe, odmładzające w walce ze zbędnym tłuszczem.

Olej z pestek arbuza – 30 ml – 6,75 zł

olej z pestek arbuza

Ten olejek stosuję na całą twarz. Jest bardzo lekki. 

Olej z pestek arbuza jest olejem wyjątkowo lekkim i rzadkim, bardzo dobrze się wchłania, nawilża i łagodzi podrażnienia. Ma stosunkowo długą przydatności do użycia. Zawiera ok 80% NNKT w tym kwas linolowy (typu omega-6), kwas oleinowy ( typu omega-9) i kwas α-linolenowy (typu omega-3). Szczególnie polecany w formulacjach kosmetyków dla dzieci. Olej z nasion arbuza nie jest komedogenny (nie zatyka porów) i nie hamuje wydzielania toksyn przez skórę (jak zawarta w większości olejków do ciała i kremów parafina).  Bogata kompozycja niezbędnych kwasów tłuszczowych zawartych w tym oleju pomaga przywrócić i utrzymać odpowiednią elastyczność skóry. Dlatego też jest wspaniałym dodatkiem do pielęgnacji wszystkich typów skóry począwszy od suchej do tłustej, trądzikowej ale także dojrzałej. Olej z nasion arbuza jest także przydatny w kosmetykach do pielęgnacji włosów ze względu na właściwości nawilżające i ochronne tego oleju w połączeniu z jego lekkością .

Olejek z Drzewa Herbacianego NATURALNY – 7 ml – 6,10 zł

olejek z drzewa herbacianego

To już jest moje kolejne opakowanie olejku. Zapraszam do przeczytania recenzji na blogu (klik). 

Ponadto do wszystkich  zamówień składanych między świętami Bożego Narodzenia z Sylwestrem sklep dorzucał:

Olejek makadamia

olejek makadamia

Obecnie czasem stosuję go pod oczy 🙂

O dużej przydatności w kosmetyce oleju Makadamia decydują zawarte w jego składzie nienasycone kwasy tłuszczowe. Wysoka koncentracja kwasu oleopalmitynowego sprawia, że olej ten jest efektywnym wymiataczem wolnych rodników. Jest odpowiedni dla wszystkich typów skóry ale w szczególności polecany przy suchej, łuszczącej się, wrażliwej i dojrzałej skórze, stosowany przy łamliwych, kruchych włosach. Kwas oleopalmitynowy ochrania skórę w ten sam sposób jak sebum wytwarzany przez skórę człowieka.
Olej dobrze się wmasowuje, szybko wchłania, działa regenerująco, odżywczo, wygładzająco, poprawia wygląd skóry. 

oraz

Kwas hialuronowy 1% lub 1,5% do wyboru. ja wybrałam kwas 1%.

kwas hialuronowy

Tego produktu jeszcze nie stosowałam, ponieważ mam już otwarte inne opakowanie.

Działanie nawilżające HA związane jest z bardzo silnymi właściwościami higroskopijnymi. HA w naturalny sposób osłania skórę, tworząc film na jej powierzchni. Ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia, nadmiernie wysuszoną. Wygładza, poprawia elastyczność, ujędrnia. Dobrze nawilżona warstwa rogowa naskórka staje się bardziej przepuszczalna dla substancji czynnych.

Roztwór kwasu hialuronowego dzięki swej żelowej konsystencji jest uniwersalnym, łatwym do stosowania nośnikiem dla rożnych substancji aktywnych rozpuszczalnych w wodzie. Znajduje zastosowanie w formulacji kremów, toników, mleczkach, lotionach w szerokim zakresie pH.

Kolejne zamówienie ze sklepu Zrób Sobie Krem – marzec 2015

I tutaj ponowienie zamówiłam 

  • Olej z pachnotki ORGANICZNY  oraz  
  • Algi morskie – spirulina, ale już większe opakowanie (30 g).

Jak widać, produkty te sprawdziły się u mnie rewelacyjnie, dlatego na stałe weszły do mojej pielęgnacji  🙂

Olej jojoba złoty NATURALNY – 30 ml – 11,90 zł

olejek jojoba

Olejek stosuję na noc na całą buzię. 

Jojoba odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę i włosy. Swoją budową chemiczną zbliżony do sebum (łój wydzielany przez ludzką skórę). Można stosować do każdego rodzaju cery. Cera sucha produkuje zbyt mało sebum. Olej z jojoby doskonale zastąpi te niedobory i zapobiegnie wysuszeniu skóry. Odżywi ją i nawilży. Zachowuje naturalny kwaśny odczyn skóry. Cera tłusta nadmiernie wydziela sebum i jest skłonna do wyprysków. Olej jojoba reguluje (hamuje) wydzielane sebum. Przyśpiesza regenerację komórek skóry łagodzi stany zapalne. Przy łupieżu, egzemach i łuszczycy działa nawilżająco i kojąco. Jest bakteriostatyczny, dodawany do preparatu wydłuża jego okres trwałości. Używany do masażu bolących mięśni, pomocny przy reumatyzmie (dzięki kwasowi mirystynowemu) i podrażnieniach skóry.

Skwalan z oliwy z oliwek – 30 ml – 14,90 zł

skwalan

Skwalan używam na całą buzię, szczególnie po peelingu enzymatycznym. I rano twarz wygląda rewelacyjnie 🙂

Skwalan naturalnie występuje w naszej skórze, jest składnikiem ludzkiego sebum (ochronnej warstwy tłuszczowej) w ilości do 10%. Skwalan charakteryzuje się silnymi właściwościami nawilżającymi i regeneracyjnymi – uszczelnia, odbudowuje płaszcz lipidowy, przedłuża działanie antyoksydantów – witaminy E, A czy koenzymu Q10. Wraz z wiekiem zmniejsza się ilość skwalanu w skórze. 
Skwalan z oliwy z oliwek zalecany jest do stosowania w kosmetykach:
  • dla cery dojrzałej
  • do pielęgnacji cery trądzikowej (redukuje przebarwienia, blizny potrądzikowe)
  • nawilżających
  • do pielęgnacji skóry podrażnionej, po opalaniu
  • dla osób o skłonnościach alergicznych
  • do pielęgnacji skóry atopowej i z egzemą
  • do pielęgnacji delikatnej skóry wokół oczu, ust czy też przesuszonej skóry dłoni

Zamówienie ze sklepu Mazidła – marzec 2015

Ekologiczny hydrolat lipowy – 150 ml – 18,20 zł

hydrolat lipowy

Obecnie ten produkt używam rano i wieczorem zamiennie z hydrolatem z kwiatu kocanki. 

We współczesnej kosmetyce kwiaty lipy znajdują zastosowanie z uwagi na cenne właściwości przeciwzapalne i łagodzące podrażnienia. Hydrolat lipowy odświeża i nawilża, sprzyja gojeniu wyprysków, łagodzi swędzenie i pieczenie, regeneruje podrażnioną opalaniem skórę. Wpływa także korzystnie na stan skóry naczynkowej, zmniejszając  przekrwienie skóry i zaczerwienienie. Wykazuje także cenne właściwości pielęgnujące włosy i skórę głowy – zastosowany jako mgiełka do włosów nadaje im połysk i elastyczność a jako tonik do skóry głowy pomaga złagodzić swędzenie i podrażnienie.

I ponownie ekologiczny hydrolat  z kwiatu kocanki, ale tym razem większe opakowanie, czyli 150 ml – 16,08 zł.

Recenzja tego produktu pojawiała się już na blogu (klik). 

hydrolat  z kocanki

I dodatkowo otrzymałam próbkę błota termalnego z siarką.  

błoto termalne z siarką

Produkt ten wykorzystałam do stworzenia maseczki 🙂

Błota, z uwagi na dużą zawartość krzemu, który poprawia oraz utrzymuje właściwą elastyczność skóry i naskórka, są szczególnie cennym składnikiem kosmetycznym wykazującym działanie ujędrniające i rewitalizujące zwiotczałą, starzejącą się skórę.

Dzięki dużej mocy absorpcyjnej, błota są również bardzo użyteczne w pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i zanieczyszczonej. Wywierają również korzystny wpływ w przypadku leczenia guzów, wrzodów, egzemy, oparzeń i innych dermatologicznych dolegliwości przy jednoczesnym zmniejszeniu ryzyka powstawania blizn.

Siarka jest nazywana minerałem piękna ponieważ jest niezbędna do utrzymania prawidłowego wyglądu skóry, włosów i paznokci. Siarka zawarta w błocie oczyszcza gruczoły łojowe, działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie.

I moje pierwsze zamówienie ze sklepu Calaya – marzec 2015

Oba produkty używam jako dodatek do maseczek lub past punktowych na wypryski. 

Ekstrakt z maliny w płynie – 10 ml – 3,80 zł

ekstrakt z maliny

Ekstrakt z owocu maliny w płynie jest bardzo bogaty w witaminę C i E , ma więc działanie ściągające i oczyszczające skórę, odświeżające oraz łagodzące podrażnienia.

Dodatek ekstraktu do każdego rodzaju kosmetyku (krem oczyszczający,mleczko do twarzy, krem) pozwoli stworzyć wspaniały koktajl upiększający, działający kompleksowo i wielotorowo: od oczyszczania do wzmacniania, od regulowania wydzielania sebum do poprawienia wyglądu skóry. Ekstrakt z malin także skutecznie wygładza skórę i regeneruje skórę, szczególnie wokół oczu. Dlatego warto także dodawać go do kremów i żelu pod oczy.

Podsumowując, ekstrakt z malin w płynie najlepiej sprawdzi się w codziennej pielęgnacji skóry mieszanej, zapewniając jej promienny wygląd.

Ekstrakt z lukracji – 10g – 6,90 zł

ekstrakt z lukrecji

Proszek z korzenia lukrecji ma działania: łagodzące, kojące. Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo.

Pochłania promieniowanie UV.

Wysoka zawartość flawonoidów w ekstrakcie chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników środowiskowych.Glabrydyna zapobiega przebarwieniom. Bardzo cenną właściwością ekstraktu z lukrecji jest hamowanie wytwarzania sebum przez skórę, co w połączeniu z działaniem przeciwbakteryjnym i przeciwwirusowym sprawia, iż jest todoskonały środek na trądzik!

Działa leczniczo!

Pomocny przy wielu schorzeniach skóry, jak trądzik, egzema, zapalenia.

Działa:

-przeciwzapalnie

– rozjaśniająco

– rozświetlająco

– wyrównuje koloryt

Dodatkowo otrzymałam próbkę Algi Ascophyllum nodosum – 15g – 0,01zł

I ostatnie zamówienie z Biochemii Urody – marzec 2015

Tonik z kwasem PHA 6% – 105 ml – 19,50 zł

tonik z kwasem PHA 6%

Używam go na zakończenie kuracji kwasami. Recenzja tego produktu również jest na blogu (klik)

Recenzje produktów, o których dzisiaj jedynie wspomniałam, na pewno pojawią się na blogu 🙂

12 komentarzy+ Add Comment

  • Cudne zakupy:) uwielbiam uzupełniać półprodukty. Szykuje powoli zamówienie z BU i e naturalne.

    • A to właśnie dzięki Tobie kupiłam olejek z pachnotki 🙂 serdecznie dziękuję 🙂 i czekam na kolejne ciekawe podpowiedzi 🙂

      • A jak u Ciebie sprawdza się tonik z glukonolaktanem? Mam zamiar sama taki ukrecic, bardzo kusi mnie ten kwas

        • Ja jestem bardzo zadowolona. Przede wszystkim jest delikatny. Nie widać suchych skórek. Nie podrażnia. A jednak cera jest odświeżona. Dlatego z chęcią używam go np. na koniec kuracji kwasowej. Jeśli zależy Ci na mocnym złuszczaniu, to jest on zbyt słaby. Ale dzięki temu mogą go używać np. osoby z cerą naczynkową 🙂 Sama go ukręcisz czy kupisz zestaw do skręcenia ze sklepów z półproduktami?

          • Właśnie zależy mi na odswiezeniu i rozjasnienie cery, na złuszczanie juz nie czas 🙂 Tonik mam zamiar ukrecic sama czekam właśnie na przesyłkę z glukonolaktanem. Myślę że stężenie 10% będzie w sam raz.

          • To w takim celu świetnie się sprawdzi 🙂 O to koniecznie daj znać jakie półprodukty wymieszać i w jakich proporcjach 🙂 i oczywiście jak się sprawdzi 🙂

  • Koniecznie napisz jak sprawdza się peeling ze skały wulkanicznej – od miesięcy co chwilę wrzucam go do koszyka a potem wyrzucam przy zamówieniu. Nie wiem czy się sprawdzi przy trądziku i druga sprawa – czy nie będzie za słaby. Bo ja rozetrę bakterie po twarzy a tu się okaże że nawet efektów nie ma. Mam korund i boję się użyć – ani jednej ropnej zmiany na twarzy – jest tak dobrze że boję się to zniszczyć.
    Zwykle mechaniczne peeling robię tylko przy nosie żeby usunąć wągry, tu nigdy nie miałam pryszczy.
    Wczoraj kupiłam w Organique peeling enzymatyczny, podobno jest świetny (na razie jedyne co wiem to że „świetnie” to on kosztuje – 76 zł) – będę testować 🙂

    • Ja jeszcze tego peelingu nie używałam, ale na pewno to zrobię 🙂 U mnie sytuacja wyglądała podobnie 🙂 Ale przy ostatnich zakupach pomyślałam, że wrzucę go do koszyka, bo cena jest niewielka. Więc jakby się nie sprawdził, to można komuś oddać lub zużyć np. do peelingu ciała 🙂 Wypróbuję i dam oczywiście znać 🙂
      Czytałam o tym peelingu enzymatycznym, napisz koniecznie jak się u Ciebie sprawdzi 🙂 i tak jak wcześniej napisałam pocztą pantoflową dowiadujemy się o rewelacyjnych produktach 🙂 dzięki za tak udaną wymianę informacji 🙂

  • witam 🙂 peeling ze skały wulkanicznej używam jest fajny ale podobny do korund,kwas hailuronowy 1% zawsze sobie dodaje do maseczek kilka kropel 🙂 bo ładnie nawilża, błota termalnego nie znam ale skusiłam się na błoto z morza martwego 🙂 uwielbiam jego ziemisty zapach 🙂 ładnie oczyszcza ale trzeba z nim uważać bardzo wysusza dlatego przeważnie jest składnikiem do maseczki albo stosuję go punktowo na „niespodzianki”. a spirulinę uwielbiam!!!! 😀 a właśnie będę uzupełniała kosmetyczkę i szukam czegos nowego. to chyba będziesz moją inspiracją 😉

    • O cieszę się, że coś wpadło Ci w oko 🙂 skoro zachwalasz peeling ze skały wulkanicznej, to w ciągu najbliższych dni, na pewno go przetestuję 🙂 ja kwas hialuronowy dodaję do maseczek i olejków. Oleje bardzo szybko się wchłaniają 🙂 Ja pamiętam Twój zachwyt nad algami i dlatego je kupiłam. I teraz sama się zachwycam 🙂 jednak poczta pantoflowa to rewelacyjna droga przekazu 🙂

  • Witajcie, walczę z trądzikiem już od 6 lat, dziesiątki kremów, maści, maseczek, antybiotyki wizyty u dermatologa itd i nic nie pomagało… Jednak postanowiłam się nie poddawać, widziałam w internecie, że są ludzie którym udało się pokonać trądzik i to mnie motywowało do dalszej walki – wiedziałam, że skoro im się udało to i ja dam radę!! W kwietniu znalazłam i zamówiłam kolejny produkt, z nadzieją że w końcu może coś pomoże. Chodzi mianowicie o suplement diety dostępny bez recepty. Skończyłam już pierwsze opakowanie i właśnie zamówiłam drugie, wypryski znikają moja twarz w końcu wraca do normalności!!! Jest trochę drogi, ale w końcu znalazłam coś co działa i mi pomaga!! Łapcie link, może komuś też pomoże tak jak mi. 😉 http://tinyurl.com/nonacne Buziaczki :***

Zostaw komentarz